”Arta populară a lemnului din județul Neamț”, lansare de carte la Muzeul de Artă din Piatra-Neamţ

0

Muzeul de Artă din Piatra-Neamţ, a găzduit vineri, 26 mai, lansarea unui inedit album, care aduce în atenție o părticică din cultura tradițională a județului Neamț. Este vorba despre lucrarea ”Arta populară a lemnului din județul Neamț” semnată de etnograful şi etnologul Elena Florescu și muzeograful Florentina Buzenschi.
Cele două autoare și-au propus să aducă în prim-plan cei mai importanți meșterii lemnari și să pună în evidență cele mai reprezentative piese de artă populară a lemnului din zonele județului Neamț.

”Această carte este un număr dintr-o serie prin care am încercat să încropesc un tablou al țăranului din ținutul Neamț, despre care se știe mai puține lucruri. Am încercat să umblu prin tot județul, am cules date de la oameni în vârstă, m-am documentat din arhive și am reușit să cuprind câteva domenii importante: arhitectura populară laică și religioasă, textile de interior, portul de sărbătoare, arta lemnului. În continuare vor veni și celelalte, probabil într-o sinteză generală,  care să încununeze toată munca mea de 30 de ani.”,  a declarat doamna Elena Florescu.

În carte sunt descrise în detaliu mai multe piese de mobilier.  ”Această carte ne-a oferit ocazia să facem și niște descoperiri. Studiind inventarul mai multor muzee din București şi Iași, dar și de la noi, am observat că  pe mobilier  sunt reprezentate aceleași motive decorative. S-au răspândit, noi aflând despre acest lucru doar în cadrul acestei lucrări.  De asemenea, lucru neștiut până acum, am observat influențe din zona Bucovinei, întâlnite mai ales pe lăzile de zestre, care au coborât pe Valea Bistriței, în zona noastră.”  a menționat doamna Florentina Buzenschi.

De asemenea, ultima parte a albumului a fost dedicată meșterilor populari care nu mai sunt astăzi în viață: Ion Croitoru (sculptor popular din Curechiștea -Grumăzești), Neculai Popa (sculptor și creator popular din satul Târpești, comuna Petricani), Popa Pavel (meșter popular din comuna Ceahlău),  dar și celor care continuă tradiția și o transmit mai departe: Vasile Cozma (sculptor din satul Valea Seacă, Comuna Bălțătești) Dorel Popa ( creator popular din satul Ivaneș, comuna Dămuc) fratele acestuia, Dan Bucur (sculptor în Austria),  Vasile Gaman (sculptor popular, din satul Lunca, comuna Vânători Neamț) Constantin Lungu (creator popular din Humulești, Tîrgu Neamț).
Cartea a văzut lumina tiparului la Editura Conta, cu ajutorul Consiliului Județean Neamț, fiind distribuită gratuit muzeelor și beneficiarilor principali.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate