„Arhitectura Totalitară”- conferinţă și expoziţie la Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra-Neamț

0

Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra-Neamț a găzduit sâmbătă, 21 aprilie, conferința „Arhitectura Totalitară – Italia Fascistă, Germania Nazistă și Rusia Stalinistă”, susținută de prof. arh. dr. Sorin Vasilescu.

Sorin Vasilescu, arhitect, doctor în arhitectură și profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti,  este unul dintre specialiştii români recunoscuţi pe plan internațional pentru lucrările sale teoretice. Volumele sale dedicate arhitecturii moderne, dar mai ales arhitecturii regimurilor totalitare din secolul XX (Istoria arhitecturii moderne şi contemporane în patru volume, Dicţionarul arhitecţilor moderni în trei volume, Arhitectura totalitară cu cele trei volume ale sale: Arhitectura Italiei fasciste, Arhitectura Germaniei naziste şi Arhitectura Rusiei staliniste)  au devenit texte de referinţă pentru orice cercetător al perioadei.
De asemenea,  prof. arh. dr. Sorin Vasilescu este autor, coautor sau coordonator al unor însemnate proiecte de arhitectură şi de design industrial sau urban.

Este un eveniment relativ neobişnuit prin subiectul pe care l-am adus, care printr-o convenţie verbală se numeşte arhitectura totalitară. […] Socialismul, aparent formă corporatistă în lumea italiană, se manifestă în formă naţională în lumea germană şi în formă bolşevică în lumea sovietică. Toate regimurile provenite din revoluţii sunt nelegitime. Elementul care legitimează o guvernare este elementul de perenitate, iar nimic nu este mai peren decât actul şi faptul arhitectural. Toate regimurile au încercat să facă din produsul arhitectural o demonstraţie a potenţei, exprimată pe diferite niveluri şi trepte. Cele trei regimuri totalitare sunt variaţiuni  pe tema socialismului,  conduse de persoane carismatice, dar cu grade de cultură diferite şi cu un mod de a vedea lumea diferit. Mussolini, Hitler sau Stalin proveneau din secţiuni diferite ale societăţii, fiind indivizi cu talente şi idealuri diferite.”,  a menţionat prof. arh. dr. Sorin Vasilescu.

Mai jos, câteva idei extrase din conferința prof. arh. dr. Sorin Vasilescu: 

„Stilul fascist” îşi are originea în tumultuosul futurism. Mussolini și-a dorit pentru noua Italie o nouă arhitectură. Această poziţionare va determina o arhitectură marcată de ideea recreării Imperiului Roman. Arhitectura totalitară a Italiei nu a fost una reacţionară, ca a lumii germane şi sovietice, ci, atît prin formă cît şi prin fond, reprezintă unul din pilonii modernităţii.

În Germania nazistă nu a avut sorți de izbândă punctul modernist a lui Göbbels, ci punctul de vedere al lui Hitler, care a văzut arhitectura (pentru Reich-ul pe care l-a dorit milenar)  puternică, aspră și grandioasă, pe alocuri megalomană. În Rusia sovietică, lucrurile au fost mai complicate. Stalin era un teolog, astfel că a organizat statul şi arhitectura ca pe biserica ortodoxă,  pornind de la primul secretar ca patriarh şi terminând cu membrul de partid, văzut ca simplu enoriaş.

Hitler și Stalin au manifestat pentru arta modernă repulsie, în schimb, Mussolini a încercat o redefinire şi o nouă ierarhizare a sarcinilor specifice pe care arhitectura trebuia să şi le asume întru împlinirea misiunii esenţiale de artă de „prezentare şi reprezentare” a statului. Mai mult de atât, Mussolini, pentru arta şi arhitectura fascistă, nu a enunţat niciodată canoane monodirecţionale, spre deosebire de Hitler și Stalin.

O suită de imagini inedite (în care au fost reprezentate construcţiile importante realizate în epoca respectivă în cele trei ţări)  au subliniat vizual conferința susținută de prof. arh. dr. Sorin Vasilescu.

Evenimentul a fost organizat de Academia Română, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București și Fundaţia Culturală „Carpatica”.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate