Anii care vin vor aduce surprize serviciilor secrete din România ?

6

După ce alte țări europene ieșite inaintea României din blocul comunist au umblat serios la structurile serviciilor de informații, surse bine documentate ne spun că urmează ca și serviciile românești să intre într-o mult așteptată rearanjare.serviciipresa
După tiparele neoficiale pe care funcționează serviciile secrete din țările europene se vrea o concentrare a capacităților pe două axe: una internă, atribuită unui serviciu de tip SRI și una externă, atribuită unui serviciu de tip GDIA.
În acest trend de reorganizare în Ungaria, in ianuarie 2012, fostul MIO ( A Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatal ), în traducere Biroul de informații militare, împreună cu Agenția de securitate Militară ( Katonai Biztonsági Hivatallal ) s-au reconfigurat într-un ”Serviciu Militar şi de siguranță națională”.
În Polonia, mult mai devreme, în decembrie 2006, Serviciul Militar de contrainformații ( Służbie Kontrwywiadu Wojskowego ) și Serviciul de informații interne al armatei ( Służbie Wywiadu Wojskowego ) au devenit Serviciul de Informații Militare (CSG) Służba Wywiadu Wojskowego (SWW) .
Astfel, după mai multe reconfigurări, la ora actuală țările din jur au mai puține servicii secrete decât România. Mai precis Ungaria are 5 servicii IH, KBH, KFN, NBH și NBSZ, iar Polonia tot 5 AW, ABW, SKW, SWW, CBA, în timp ce România se mândrește cu nu mai puțin de 9 astfel de structuri: Serviciul Român de Informații (SRI), Serviciul de Informații Externe (SIE), Serviciul de Protecție și Pază (SPP), Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), Direcția Generală de Informații a Apărării (DGIA), Direcția de Informații Militare (DIM), Direcția Contrainformații și Securitate Militară (DCISM), Direcția Generală de Informații și Protecție Internă (DGIPI) și Directia Generală de Protecție și Anticorupție (DGPA).
Din ce spun cei avizați, se pare că serviciile vizate pentru reorganizare sunt în primă fază DGIPI ( fostul doi și un sfert ) și STS. Ca informație pe surse, imposibil de verificat, se spune că cele două servicii si-au depășit  atribuțiunile pentru care au fost create și se suprapun pe activitățile altor structuri de informații din România. Alt gen de presiuni ar fi și cele legate de modul de control asupra serviciilor care în România încă nu se supun toate controlului parlamentar.
O fi bine, nu o fi bine, reorganizarea serviciilor secrete în România e o chestiune la care este foarte greu de raspuns, deoarece opacitatea caracteristică acestor structuri nu ne permite să ne formulăm opinii avizate. Cert este un singur lucru care se poate spune la nivelul județului Neamț și cred că și la nivel național. Serviciul Român de Informații și-a facut treaba foarte bine, ei fiind cei care au ținut în frâu fenomenul traficului de droguri, arme și alte dezastre sociale pe care județul Neamț le-a evitat pâna acum. Acești oameni care nu se văd sunt în spatele tuturor știrilor bombă când vedem noi că poliția a găsit în trafic droguri într-o mașină sau că a fost destructurată o rețea de raufăcători. Mai mult de atât, acum se vede cu ochiul liber că serviciile si-au facut corect treaba și în anii anteriori, neținând cont de cine deține puterea politică, documentând și probând o mulțime de PDL-iști care credeau că toată lumea e a lor.
Tot ca previziune în materie de servicii, dacă România va urma tiparul european care încearcă să îl copie pe cel american, va crește foarte mult influența a două servicii secrete interne neoficiale și aici ne referim la cel bazat pe structura bisericii care se va ocupa de colectat date și la cel subordonat direct președintelui sau unei structuri internaționale care va urmări și interveni în derapajele serviciilor secrete oficiale. Se spune că aceste două structuri deja funcționează în România, dar discuțiile pe marginea subiectului nu pot rămâne decât la nivel de bârfe și opinii.
Nu încheiem înainte de a aminti că dacă România vrea să intre în rândul țărilor cu servicii secrete puternice va trebui să înceapă de la a găsi soluții legislative pentru a permite serviciilor să se autofinanțeze exact ca în țările pe a căror tiparuri  vrem să le urmăm. Fără o deschidere a orizonturilor serviciilor, România nu poate evolua și nici măcar nu poate sta pe loc … vom rămâne în urmă.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
6 Comentarii
  1. marius spune

    Fack ce vor de pe timpul lui dej ce va mai mirati.Acum au si mai multa putere de cu netul si telefonia.Totul trece intai pe la ei si dupa aia voi.

  2. Tuburlui Mihai spune

    Imi aduc aminte ca in presa pietreana exista un individ Viorel Andrei sau Viorel Plescan, asa cum era cunoscut in lumea infractorilor. Nu facuse mare lucru. Doar ceva inselaciuni in domeniul economico-financiar cu file CEC fara acoperire. 10 ani s-au chinuit asa-zisele servicii romanesti sa-l gaseasca, ca era dat in urmarire internationala. Interesant ca tipul se ascundea in gasca lui Gheorghe Stefan(Pinalti) chiar aici in Piatra Neamt, la televiziunea 1 Tv. Era director si realizator de emisiuni. Se casatorise, isi schimbase numele de familie, avea o vila la Vaduri, relatii, bani. Stie cineva cu ce se ocupau „inteligentii” din SRI Neamt ori 2,15 Neamt? Baietii astia cu ochi albastri stiau pe ce lume traiesc? Retineti: 10 ani a fost protejat de una dintre structurile de informatii locale. De ce?

    Parerea mea e ca toate facaturile astea bat prea tare la ochi si ne fac vulnerabili in fata tuturor. Ar fi cazul ca „baietii” sa se mai destepte, ca nu suntem orbi.

    1. feraru marcel spune

      Dom’ Mihai, pai se poate ? Chiar nu cunoasteti nimic din procedurile de care se folosesc serviciile ? N-as spune ! Adica „intuitia” mea imi spune, ca si d-vs v-ati putea inchipui va „plescan”sau andrei sau cum l-o fi chemand, n-a fost altceva decat un pion, dotat cu o biografie fabricata de stiti d-vs cine….si infiltrat in tembeliziunea primarelui, care-o fo’ gigel, zis si palitura de osanda. Cand misiunea se terminase…..hop, aflam ca individul e penal si ca justitia-si va face datoria. Si, n-asa, ne bucuram sa aflam ca „hotul” a fost dovedit. Si….sigur ca nu suntem orbi ! Poate oleaca miopi ! Iar serviciile, de aia se cheama secrete, ca altfel se chemau, asa cum ar trebui…, adica…Brigada CIA…Mioriticii sau Calusarii lu’ FBI. Da’….noi sa fim sanatosi si sa „belim ochii” acolo unde ne indica serviciile… Chiar asa….pe cand va veti face numarul in fata la SRI, sa le cereti socoteala ?? Ori vi s-au terminat „bateriile „? N-o sa va suparati de intrebare de om „neinformat’!

  3. Bonus Malus spune

    STS si SPP nu sunt servicii secrete!!! Singurele servicii secrete sunt SIE si DGIA pt extern SRI si DIPI pentru intern! Ce spui tu despre celelalte e complet neadevarat

    1. Giovanni Falcone spune

      Romania are 9 structuri de informatii. Care e problema? Bangladesh are 10 servicii secrete, Argentina 16 servicii – DA!!! ATI CITIT BINE…ce-i drept, Pakistan mai are vreo 11, dar astea nu-s state europene cu traditie in „statul de drept’ ar zice unii! Da Romania ce traditie are? intreb eu de pe marjine…Pe langa astea 9 domnu admin, mai era inca unul…care conduce ofiterii acoperiti din Romania si pe care nu-i cunoaste ceilalti activi…deci ar fi ele vreo 10 care se tot calca pe dejte.

      1. marius spune

        Sant mai multe.Tot romanul are mentalitate de turn at or dresat pe timpul lui ceasca.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate