Analiza statistică ISU a situaţiilor de urgenţă produse în luna august

0

În cadrul conferinței organizate de Inspectoratului Situaţii de Urgenţă „Petrodava” una din problemele abordate de INSPECTOR ŞEF COL. NIŢICĂ IOAN a fost analiza statistică a situațiilor de urgență produse în luna august 2015 în Județul Neamț.
Astfel, în zona de competență a Inspectoratului s-au produs 752 de evenimente care au necesitat inteGEDC2603rvenția serviciilor de urgență profesioniste voluntare și private, numărul evenimentelor în care s-a intervenit cu forțe specializate scăzând cu 10,16% față de perioada similară a a anului ulterior când s-au produs 137 de evenimente, în special pe fondul scăderii misiunilor intervențiilor SMURD.
Forțe de intervenție au mai fost solicitate în 38 de situații în care nu s-a intervenit din diferite motive:

  • echipajele au fost întoarse din drum, întrucât nu mai era necesară deplasarea acestora la locul evenimentului, în 16 situaţii;
  • echipajele au ajuns la locul evenimentului, însă nu au acţionat, deoarece evenimentul a fost rezolvat de către SVSU/SPSU, cetăţeni/salariaţi sau persoanele au refuzat primul-ajutor calificat, în 12 situaţii;
  • echipajele au ajuns la adresa indicată, dar au constatat că evenimentul nu s-a produs sau pacientul nu exista, în 10 situaţii.

În vederea reducerii timpului de răspuns la intervenţii în scopul limitării pagubelor, serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din judeţul Neamţ au acţionat singure sau în sprijinul forţelor profesioniste pentru limitarea şi lichidarea a 28 incendii, 21 incendii de vegetaţie şi altele, 2 misiuni pentru alte situaţii de urgenţă, 1 misiune pentru asistenţa persoanelor, 3 misiuni pentru asigurare/supraveghere zonă, numărul intervenţiilor crescând cu 71,86%, de la 32 în 2014, la 55 în 2015.
În luna august 2015 Serviciul Public Salvamont Neamţ a executat 15 misiuni de căutare-salvare persoane în masivul Ceahlău, respectiv pe traseul Cabana Dochia -Izvorul Muntelui şi pe traseul Cabana Dochia-Fântânele-Staţiunea Durău de unde au asigurat asistenţă de specialitate la 15 persoane, din care 9 adulţi şi 6 copii.

II. INTERVENȚIA LA INCENDII

În cursul lunii august 2015, s-a constatat o creştere a numărului de incendii produse în zona de competenţă a unităţii cu aproximativ 75,0%, de la 36 în august 2014, la 63 în august 2015 (în medie 2,03/zi).
Toate cele 63 de incendii s-au produs pe teritoriul judeţului Neamţ, din care 24 în mediul urban (38,10% din totalul incendiilor) şi 39 în mediul rural (61,90% din totalul incendiilor).
În continuare, incidenţa producerii incendiilor este mai mare în mediul rural.
Principalele cauze probabile de incendiu care au dus la producerea incendiilor pe raza judeţului Neamţ sunt următoarele:
Acţiune intenţionată, autoaprindere, cenuşă, jar şi scântei de la sistemele de încălzit, coş, burlan de fum defect sau necuraţat, Defecţiuni tehnice de exploatare, echipamente electrice improvizate, foc deschis în spaţii închise (lumânări, făclii, chibrituri, brichete), focul deschis, fumatul, instalaţii electrice defecte, jocul copiilor cu focul
mijloace de încălzire nesupravegheate, scântei mecanice, electrostatice sau frecare, trăsnet şi alte fenomene naturale.
Pagubele rezultate în urma incendiilor au fost estimate la cca. 397 mii lei, însă intervenţia promptă a forţelor de intervenţie profesioniste şi voluntare a condus la limitarea pagubelor, fiind salvate bunuri în valoare estimată de cca. 3005 mii lei.
Din nefericire, incendiile nu au produs doar pagube materiale ci şi victime omeneşti, 2 persoane fiind rănite. Au fost salvate 2 persoane adulte
La proprietăţile individuale se menţine cea mai mare frecvenţă de producere a incendiilor, numărul incendiilor izbucnite la locuinţele şi anexele cetăţenilor crescând cu cca. 81,82%, de la 22 în august 2014 la 40 în august 2015.

III. INTERVENŢIA LA DESCARCERARE, PRIM AJUTOR CALIFICAT ŞI ASISTENŢĂ MEDICALĂ DE URGENŢĂ

În această lună, numărul solicitărilor pentru acordarea primului ajutor calificat, a asistenţei medicale de urgenţă sau pentru efectuarea operaţiunilor de descarcerare a fost în descreştere, fiind executate 571 de misiuni în luna august 2015 (din care 153 intervenţii ale echipajelor de terapie intensivă mobilă Piatra Neamţ şi Roman), spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului anterior când au fost executate 713 misiuni (din care 104 intervenţii ale echipajului de terapie intensivă mobilă Piatra Neamţ)

Echipajele de descarcerare, prim ajutor calificat şi terapie intensivă mobilă din cadrul S.M.U.R.D. Neamţ au executat misiuni pentru:

  • acordarea primului ajutor calificat şi a asistenţei medicale de urgenţă – 558 misiuni;
  • descarcerarea la accidente rutiere – 7 misiuni;
  • asistenţa persoanelor blocate în apartament – 2 misiuni;
  • asistenţa persoanelor căzute în locuri publice – 1 misiune;
  • alte intervenţii – 3 misiuni.

Timpul mediu de răspuns al echipajelor de prim ajutor calificat, terapie intensivă mobilă şi ale echipajelor de descarcerare a fost de 14 minute şi 11 secunde (faţă de 13 minute şi 50 secunde în luna august 2014), iar timpul mediu de intervenţie de 44 minute şi 25 secunde (faţă 39 minute şi 43 secunde în luna august 2014).
Timpul mediu de răspuns al echipajelor de prim ajutor medical de urgenţă, terapie intensivă mobilă şi al echipajelor de descarcerare în mediul urban a fost de 4 minute şi 32 secunde (faţă de 6 minute şi 3 secunde în luna august 2014), iar în mediul rural a fost de 18 minute şi 6 secunde (faţă 18 minute şi 17 secunde în luna august 2014).

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Petrodava” al judeţului Neamţ a executat 6 misiuni de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul celui de-al doilea război mondial, spre deosebire de luna august a anului anterior când au fost executate 10 misiuni pirotehnice.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate