ANAF a hotărât publicarea numelor persoanelor fizice care au obligaţii fiscale de plată restante de peste 100 de lei

3

ANAF a emis un ordin prin care vor fi publicate numele persoanelor fizice care au obligaţii fiscale de plată restante de peste 100 de lei. Astfel nemțenii care au datorii restante la bugetul statului la 31 martie 2016, se vor regăsi în listele ce vor fi publicate de ANAF, începând cu luna aprilie 2016.

Este pentru prima dată când fiscul decide ca datoriile persoanelor fizice să fie date publicităţii. Este vorba despre orice datorie restantă a persoanelor fizice la bugetul de stat, spre exemplu impozitul pe venit, contribuţii sociale sau de sănătate survenite pe baza veniturilor din profesii liberale, activităţi independente şi alte tipuri de activităţi, precum şi datoriile PFA.

Listele se publică separat pentru debitori – persoane juridice, şi debitori – persoane fizice.

Obligaţiile fiscale restante sunt: obligaţii fiscale pentru care s-a împlinit scadenţa sau termenul de plată; diferenţele de obligaţii fiscale principale şi accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar dacã pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată.

Nu sunt considerate obligaţii fiscale restante:

  1. a) obligaţiile fiscale pentru care s-au acordat şi sunt în derulare înlesniri la plată, dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată prevăzut în actul de acordare a înlesnirii;
  2. b) obligaţiile fiscale stabilite în acte administrative fiscale a căror executare este suspendată;
  3. c) obligaţiile fiscale cu termene de plată viitoare stabilite în planul de reorganizare judiciară.

Există o serie de plafoane pentru obligaţiile fiscale restante, ce nu fac obiectul publicării pe site-ul ANAF. Aceste plafoane sunt:

– 1.500 lei, pentru marii contribuabili;

–  1.000 lei, pentru contribuabilii mijlocii;

–  500 lei, pentru ceilalţi debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care desfăşoară activităţi în mod independent sau exercită profesii libere;

– 100 lei, pentru persoanele fizice.

Lista va cuprinde: denumirea/numele şi prenumele debitorilor, codul de identificare fiscalã sau codul numeric personal, domiciliului fiscal şi cuantumul total al obligaţiilor fiscale restante. Organul fiscal va comunica debitorului o notificare până în data de 15 a primei luni din trimestrul următor celui de raportare, cu privire la obligaţiile fiscale restante. În cazul în care există neconcordanţe între evidenţa debitorilor şi sumele cuprinse în notificări, punerea de acord asupra acestora se realizează în termen de 5 zile de la data notificării, în caz contrar obligaţiile fiscale restante notificate se consideră recunoaştere a datoriei.

Sursa: www.zf.ro

 

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Sergiu spune

    Cum adica lista va cuprinde „nume, prenume, CNP si domiciliul fiscal…”. Cum vine asta in cazul persoanelor fizice? Cum sa publici aceste informatii confidentiale pe internet ca cnp si adresa? Ceva nu e in regula aici.
    Sigur se va publica o lista doar cu nume, prenume si suma datorata, ori cineva va sesiza Curtea Constitutionala pentru publicarea datelor personale.

  2. AntiProști spune

    Specific metodelor URSS. Ceea ce vrea ANAF încalcă Constituția României. În nicio țară de pe glob nu se întâmplă așa ceva.

  3. Emil spune

    Politicienii au datorii la anaf?!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate