Agricultura facuta inconstient poate condamna la foame generatiile care vin

2

De multe ori suntem tentati sa tratam unele subiecte cu dezinteres crezand ca nu ne vizeaza direct si asta este apanajul unei populatii cu un nivel de cultura scazut care nu realizeaza cat de fragil este echilibrul in tot ceea ce ne inconjoara.
De multe ori ne uitam pe geam si vedem ca iarna nu mai este iarna, ca pasarile sunt mai putine, chiar si gazele care ne deranjau in copilarie nu prea mai sunt, iar acesta este si subiectul acestui articol.
Toti cei care am prins scoala generala pe vremea comunismului ne amintim ca fiecare elev din zecile de mii din Neamt aveam cate un insectar din care nu lipseau cateva tipuri de fluturi, ceva gandaci, vreo caradasca si alte ganganii pe care le gaseam noi pe campuri. Din pacate, putem constata cu totii ca nu prea am mai vazut fluturi, nu prea am mai vazut nici macar un gandac de Colorado, ca sa nu mai spun de caradasti. Problema este ca nici albine nu prea mai vedem in zonele urbane, iar in cele rurale mai putin iar viespile au cam disparut si ele.
Daca esti doar un ignorant plin de sarmala si salata beuf ai sa zici „Asa, si ce ma doare pe mine ca nu mai sunt fluturi, albine sau nu stiu ce ganganii”. Albert Einstein spunea ca „dacă albinele ar dispărea de pe Pământ, omenirea ar mai exista încă patru ani” si stia el ceva.
In ultimii ani, omenirea se confrunta cu o mare problema care la noi este tinuta sub tacere pentru a nu supara marii afaceristi agricoli. Aceasta problema este disparitia instectelor polenizatoare, si aici ne referim in special la fluturi, si diminuarea drastica a efectivelor de albine. Majoritatea specialistilor arunca vina in curtea agricultorilor care, in dorinta lor de inavutire planteaza soiuri modificate genetic care isi omoara singure parazitii secretand anumite substante chimice sau folosesc tot felul de insecticide care fac ravagii in randul albinelor si a celorlalte insecte ce asigura polenizarea.
Daca este sa ne uitam la productiile agricole actuale, am fi tentati sa spunem ca poate merita pretul, dar daca ridicam ochii si privim in viitor, unele calcule simple ne indica faptul ca totul va intra in colaps in maxim 2 generatii si asta doar pentru ca unii bogatasi avizi de avere vor sa aiba productii record cu orice pret.
Pentru ca noi nu suntem specialisti in domeniu, am cerut parerea directorului de la Unitatea fitosanitara – Neamt si presedintelui Asociatiei Apicultorilor din Neamt, persoane care au avut amabilitatea de a ne explica profesionist care e situatia.

Din pacate si din motive care ne scapa si la care nici nu vrem sa ne gandim, cele mai avizate persoane sa isi dea cu parerea, respectiv cei de la nivelul Muzeului de Stiinte ale Naturii Neamt ne-au amanat initial vreo saptamana, dupa care inca o saptamana, si inca 30 de zile si apoi a plecat cineva in nu stiu ce concediu si chiar vom solicita conducerii muzeelor sa ne spuna si noua cate bilete au vandut la acest muzeu in ultimele luni ca sa intelegem si noi cu ce erau asa de ocupati acei angajati platiti din banii nostri.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. mickey999 spune

    Mai zvoner si raspindac mic si virulent ce esti…pui problema ca si cum te-ai bucura de „dezastrul ecologic” cu care esti contemporan. Esti de o ignoranta de neinteles.
    Din punct de vedere deontologic esti „cel care loveste sub centura” intervievindu-l MAI INTII pe Hanganu si apoi pe respectivul om aflat poate in fuctia de nu stiu ce specialist dar…specialist pina la urma pentru ca desi dezorientat la inceputul interviului , catre sfirsit s-a adunat si a dat totusi un raspuns clar.
    Intrebarea a fost „de ce dispar albinele”, okay?
    De ce folosesti titulul apocaliptic de mai sus cu care practic faci harcea-parcea din specialistii care ti-au dat de mincare la propriu cind erai copil si pe care ii calci in picioare intervievindu-l pe un pasioat al albinelor (Hanganu), nu un specialist al bransei? Esti pervers amice…..i-ai servit pe „ne-ve” raspunsuri lui Hanganu pe care el , senil fiind, le-a intarit/confirmat.
    Ii tot tragi cu Statele Unite au facut si au dres, si pina la urma „au fost NEVOITI” cum spune Hanganu) , si tu ai ridicat mingea la fileu cu o nevinovata afirmatie de genul „au apelat la saracia noastra”…cam asa ceva…
    Iti inteleg nevoia de „feed my business” insa itk interzic , amice, sa faci afirmatii total neavenite.
    Ramii la birfa politica din troaca romaneasca la care te pricepi si IN NICI UN CAZ nu mai „stirni” articole prin care denigrezi cu usurinta si superficialitate concepul de SPECIALIST IN AGRICULTURA ROMANEASCA.
    SA ITI FIE RUSINE pentru tupeul si impertinenta de care dai dovada in raspindirea unor timpenii parerea.surabile inainte de a te informa mai intii din cartea de zoologie de clasa 6-7 plus botanica de clasa a cincea.
    Cum de nu indrazneste sa comenteze nici unul din badaranii pe care ii pastoresti cu atita pasiune?

    Rusine sa iti fie, cavalere! Si ….studiaza inainte de a iti da cu parerea

    ADMIN: Domnul cu care am vorbit despre albine, din punctul meu de vedere este cel mai bun cunoscator al domeniului iar cel de la fitosanitar chiar stia ce vorbeste. Daca imi dau singur cu parerea nu e bine, daca merg si cer si parerea specialistilor iar nu e bine … cam cum ar trebui procedat ca sa fie deontologic si pe placul celor ca tine ?
    De ce nu ma contactezi sa fac un interviu cu tine si sa explici tu cum stau lucrurile ba chiar sa arati tu lumii cat de destept esti si cat de tare ma insel eu si cate prostii vorbesc … pana atunci, din pacate pentru tine… nu poti fi decat anonimul de dupa o tastatura 🙂 … ca altfel se supara seful tau 🙂

  2. feraru marcel spune

    Altfel spus, generatiile viitoare sunt foarte probabil sa fie luate de…Aghiuta. Eu cred, ca parerea d-lui de la fito, e cea mai pertinenta si avizata, asa ca n-are niciun rost sa-i mai bagati in seama pe cei de muzeu. O data ce au refuzat interviul, va puteti da seama si de capabilitatile acestora. Despre faptul ca au cam inceput ganganiile sa dispara, atat cele folositoare, cat si daunatoarele, as spune ca omul face tot ce e posibil ca sa fie cat mai putin deranjat de bazaitul lor, fara a lua in considerare si beneficiile, pe care zburatoarele i le aduc. Devenim proprii nostri hingheri, ucigand specii intregi. Nimeni nu mai ia in seama legile nescrise ale Naturii, Mama Natura, ca sa-i spun pe nume, unde fiecare isi are rolul prestabilit la mentinerea echilibrului. Din pacate, agricultura a ajuns in zilele noastre sa produca PROFIT, mai mult decat „painea noastra, cea de toate zilele”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate