Adopția animalelor fără adăpost înseamnă implicare civică

1

Recent inaugurata rubrică de adopții de animale de pe www.ziarpiatraneamt.ro a început să dea roade încă de la primele anunțuri publicate. În decurs de două luni, 7 suflete și-au găsit familii adoptive și beneficiază de condiții bune de viață, au parte de afecțiune și, ce e cel mai important, nu își petrec existența pe străzi.

large-adoptieColaborăm cu ONG-uri și persoane fizice care își dedică o mare parte din timpul liber remedierii acestui flagel al animalelor străzii.

Există oameni care își pun la dispoziție resursele proprii, locuințele pentru a primi și îngriji cât mai multe animale care suferă pe drumuri.

Există, însă, și oameni cărora nu le pasă.

Există și oameni care îi acuză pe iubitorii de animale că nu acordă suficientă atenție și problemei copiilor abandonați sau oamenilor fără adăpost.

Desigur, fiecare ființă contează. Pentru copiii abandonați, pentru oamenii străzii există reglementări legale, există organisme ale statului care, teoretic, au rolul de a remedia și aceste probleme.

Pentru animalele străzii, însă, în România ducem lipsă de reglementări, de condiții de adăpostire a acestora și, ce e esențial, ducem lipsă de educație. Este important, la fel ca și în cazul copiilor abandonați, să fim cât mai conștienți de posibilitățile noastre și de o implicare pe termen lung în ceea ce privește îngrijirea unei ființe. Nu cumpărăm/adoptăm un animăluț doar pentru că e mic și drăgălaș. Orice plăcere, ca să zicem așa, vine și cu o responsabilitate… Sau mai multe responsabilități.

Un animal e o ființă vie, care, indiferent de ce se spune, simte. Poate iubi, poate dărui, dar poate și suferi, poate și plânge. Dacă ne asumăm o astfel de responsabilitate, e bine să o ducem până la capăt. Să îi oferim un adăpost, hrană, afecțiune, îngrijiri medicale, libertate atât cât se poate, socializare. Și un aspect pe care mulți îl trec cu vederea este sterilizarea…

Principala cauză a înmulțirii necontrolate a animalelor străzii este dată de faptul că animalele nu sunt sterilizate, mulți ”stăpâni” nu pierd timpul cu darea spre adopție a puilor, așa că preferă să îi abandoneze prin câmpuri, sperând că vor muri sau îi va prelua cineva. De multe ori sunt abandonate animalele încă gestante… Care ajung să își nască puii pe drumuri, în condiții mizere.

Dacă oamenii nu merită așa ceva, de ce oamenii ajung să facă aceste lucruri animalelor? Proasta concepție general valabilă cum că animalele sunt inferioare oamenilor a condus, spre exemplu, la o statistică de aproximativ 4000 de maidanezi numai în Piatra-Neamț. Și se înmulțesc. Autoritățile sunt depășite, ONG-urile sunt depășite, persoanele fizice sunt depășite. Foarte multe adopții se efectuează în afara țării, și foarte puțini localnici aleg să adopte.

Cu toate acestea, dincolo de mentalitatea generală, observăm un fenomen de pozitivare. Oamenii încep să devină din ce în ce mai conștienți că este responsabilitatea lor, a fiecăruia, să facă din comunitatea în care trăiesc un mediu cât mai bun, pentru toate ființele.

Le mulțumim pe această cale celor care au adoptat prin intermediul rubricii noastre și sperăm ca aceste exemple să devină contagioase în cel mai bun sens posibil. Avem nevoie de astfel de gesturi pentru a ne putea numi în continuare Oameni. Fiecare viață contează, fiecare ființă e importantă.

Adoptați! Nu puteți schimba lumea întreagă, dar puteți schimba lumea pentru o ființă.

În acest sens, încheiem cu o povestioară plină de sensuri pentru cei care doresc să le descopere:

„Se spune că, odată, un bunic se plimba cu nepoțelul său, pe țărmul mării. Adesea, bunicul se apleca și ridica câte un arici de mare din nisip, și îl arunca în mare. La un moment dat, nepotul întreabă:

„Bunicule, ce faci?”

La care acesta îi răspune:

„Ei bine, băiete, acești arici de mare sunt niște organisme vii, și dacă nu îi arunci înapoi în apă, or să moară la soare..”

După un timp, nepotul replică:

„Dar, bunicule, sunt cu miile! Ce contează că arunci câțiva?”

Bunicul se aplecă, mai ridică un arici de mare și-l aruncă în apă, zicând:

„PENTRU EL, CONTEAZĂ ENORM.””

(din „Dincolo de vârf”, de Zig Ziglar)

Mihaela Iosub

adopt

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. lavinia pirlog spune

    Buna ziua. Este minunata implicarea dumneavoastra in acest demers. Rar mi-a fost dat sa vad ca o publicatie fie ea online, fie ea tiparita, sa incerce sa ajute in demersul adoptiilor. Intr-adevar, educatia oamenilor lipseste cu desavarsire in ceea ce priveste sterilizarea animalului. Tin minte perfect cum acu’ vreo 3 ani de zile, veterinarul nostru din Bisericani umbla sa sterilizeze gratuit pisici, printr-o campanie ce dura o saptamana, iar lumea din sat refuza cu desavarsire, pe motiv: „eeeee…dar de ce e nevoie, face pui ii inecam”. Mentionez ca detin (la curte) 3 caini si 5 pisici (toti sunt adunati de pe strada) + un caine „luat la comun” cu cativa vecini. Maidanezii nu sunt cu nimic mai prejos decat cainii de rasa, ba chiar as indrazni sa zic ca sunt mult mai afectuosi decat acestia din urma. Felicitari inca o data pentru initiativa!:)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate