A 52-a reuniune a Conferinţei organelor parlamentare specializate în chestiunile Uniunii ale Parlamentelor Uniunii Europene

0

dragusanuO delegaţie a Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, condusă de domnul deputat Angel Tîlvăr, preşedintele comisiei, având în componenţă pe domnul deputat Vasile-Cătălin Drăgusanu, vicepreşedinte, şi pe domnul deputat Sorin Teju, membru al comisiei, a participat la cea de-a 52-a reuniune a Conferinţei organelor parlamentare specializate în chestiunile Uniunii ale Parlamentelor Uniunii Europene – COSAC, organizată la Roma, în perioada 1-2 decembrie 2014.
În prima zi, pe agenda reuniunii s-au aflat următoarele teme: stadiul realizărilor preşedinţiei italiene a Consiliului UE; viitorul democratiei supranationale la 5 ani după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona: care este rolul institutiilor europene si parlamentelor nationale; revizuirea Strategiei Europa 2020: crestere, ocupare si competitivitate.
La prezentarea realizărilor presedintiei italiene a Uniunii Europene, domnul Matteo Renzi, în calitate de reprezentant al Presedintiei italiene, a subliniat faptul că politicile care au frânat criza nu sunt potrivite şi pentru a asigura cresterea şi a reamintit participantilor că Europa trebuie să fie un spatiu de pace şi dezvoltare pentru viitoarele generatii.
Participantii au insistat asupra redefinirii rolului parlamentelor nationale în procesul de decizie european, ca o consecintă a nevoii sporite de legitimitate şi democratie. În acest sens au fost depuse propuneri de perfectionare a mecanismului de verificare a respectării principiului subsidiaritătii de către parlamentele nationale şi de implicare mai accentuată a acestora în procesul de decizie.
Raportorii şi delegatii au adus în discutie şi nevoia de a da un nou impuls Strategiei Europa 2020 şi de a monitoriza cu şi mai multă atentie progresele pe calea atingerii obiectivelor acesteia, pentru a obtine cât mai rapid mai multe locuri de muncă, în conditiile mentinerii cheltuielilor publice pentru educatie şi pentru cercetare-inovare.
In procesul decizional european rolul parlamentelor naţionale este important. Cooperarea interparlamentară dintre parlamentele naţionale şi Parlamentul European consta in evaluarea respectării principiilor subsidiarităţii şi proporţionalităţii în cadrul proiectelor legislative europene, Cooperarea interparlamentară în UE privind afacerile europene, Asocierea parlamentelor naţionale la deciziile europene.
In interventia noastra am solicitat raportorilor să detalieze trei teme de interes: “repatrierea competenţelor” Uniunii către statele membre, deoarece este clar că avem nevoie de reformare în Uniunea Europeană, dar nu ar trebui să se lase impresia că repatrierea competenţelor ar fi o garantare a progresului reformelor şi al Uniunii; necesitatea uniunii fiscale şi relatia sa cu uniunea politică; necesitatea extinderii votului cu majoritate calificată la cât mai multe dintre cele 75 de domenii în care deciziile Uniunii se mai adoptă cu unanimitate.” a afirmat domnul deputat Dragusanu.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate