514 ani de istorie la Curtea Domneasca din Piatra Neamt – Constructia Bisericii Sf. Ioan Botezatorul

0

Pe 15 iulie 1497 s-a pus piatra de temelie a Bisericii “Sf. Ioan  Botezatorul” din cadrul Curtii Domnesti a lui Stefan cel Mare de la Piatra Neamt. Istoria Curtii Domnesti este mult mai veche insa, deoarece aceasta a fost construita de voievod inca din anul 1468, avand un rol administrativ pentru aceasta zona a Moldovei. Data construirii Bisericii rezulta si din pisanie “Binecinstitorul şi de Hristos iubitorul Io Ştefan voievod, a început şi a zidit şi a săvârşit acest hram în numele Naşterii cinstitului şi slăvitului prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul, întru rugă sieşi şi doamnei sale Maria şi prea iubitului lor fiu Bogdan voievod, care a început a se zidi în anul 7005 (1497) iulie 15 şi s-a săvârşit în anul 7006 (1498) iar al domniei sale al 40 şi doilea curgător, luna noiembrie, 11 zile.”


Urmele impunatoare ale vechii curti constau in Biserica si in Turnul-Clopotnita, un ansamblu arhitectural impresionant in care s-au scris secole de istorie. Desigur, nu trebuie sa pierdem din vedere faptul ca se mai pastreaza o parte din beciuri si portiuni din zidul de incinta. Perioada de “glorie” a Curtii Domnesti” a durat pana dupa domnia lui Vasile Lupu, deci pana in secolul al XIX-lea, cand, in 1893 s-a pus piatra de temelie a Liceului “Petru Rares”.

Ansamblul arhitectural al Curtii Domnesti prezinta caracteristicile stilului moldovenesc si se poate lauda ca fiind pastrator al unei valoroase colectii patrimoniale, veche de cateva secole: candelabre, sfinte icoane, potire, carti vechi. Turnul a fost ridicat in 1499, fiind o constructie din piatra sustinuta de contraforturi si avand o pozitie strategica ce permitea supravegherea luncii Bistritei si cailor de acces catre Cetatea Neamtului si Roman. In Turnul-Clopotnita al Bisericii „Sf. Ioan“ – Domnesc din Piatra Neamţ, a locuit timp 26 de ani mosul Gheorghe Lazar, modelul adevaratului pelerin roman. Prin modul sau de viata, el reprezinta un exemplu unic in viata duhovniceasca a Bisericii noastre din ultimul secol.

La începutul secolului al XIX-lea, Crupenschi Poloboc cumpără de la obştea târgului chiar locul Curţii Domneşti, construindu-şi aici o locuinţă impresionantă, fapt ce a afectat rămăşiţele vechii curţi. Ridicarea actualului local al Colegiului “Petru Rareş” şi construirea străzii “Ştefan cel Mare” au definitivat acţiunea de distrugere a ceea ce mai rămăsese din fosta Curte Domnească. Colecţia muzeală “Curtea Domnească” a fost inclusă în circuitul expoziţional al Complexului Muzeal Judeţean Neamţ în anul 1986.

Curtea Domneasca, si mai ales Biserica si Turnul-Clopotnita, reprezinta un simbol al orasului de la poalele Pietricicai. Un simbol pe cale de disparitie, atat timp cat urmasii lui Stefan cel Mare incep sa nu mai pretuiasca istoria, valorile trecutului si respectul pentru stramosi.

Emilian Zaharia


Reclama sponsorizata
Actualitati Piatra Neamt, Cultura, Piatra Neamt - Neamt

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. *

Stiri de ultima ora

 • soroceanu

  A sosit momentul ca secretarul județului, Daniela Soroceanu, să răspundă în fața legii

  Vedem cu toții că, în ultima perioadă, cei care au fentat legile statului din poziții de conducere încep să fie adunați cu cătușe și puşi să dea explicații. Considerăm că a venit timpul ca autoritățile nemțene să nu mai închidă ochii în cazul Danielei Soroceanu și să se cerceteze suspiciunile de delapidare, fals, uz de…

Sondaj

Cine credeți că a câștigat alegerile?

Vezi rezultatul sondajului

Crepes D’art

Ultimele emisiuni Neamt TV

 • bannere emisiuni neamt.tv 04

  Vocea străzii: Cum îşi petrec nemţenii timpul liber?

  Vocea străzii este o emisiune care pune în prim-plan opinia oamenilor obişnuiţi. Prin această ediţie a emisiunii am dorit să aflăm ce fac nemţenii în timpul liber. Majoritatea preferă să se plimbe, să citească o carte, să îşi rezolve anumite probleme, unii merg la restaurant, alţii… nu fac nimic special. Pentru mai multe informaţii, vă…

 • bani

  Ce avere poate aduna un om din muncă cinstită în România ?

  Unii români au averi pe care nu prea le pot justifica și atunci când sunt întrebați vin cu tot felul de povești de succes crezând că restul oamenilor sunt atât de proști încât să le creadă. Într-o țară în care toți ne chinuim de la o zi la alta, unii adună case, mașini și economii…

Spatiu publicitar

Euro Travel

Rifil

Parking

oldtowncafe

Din grila de programe Neamt.tv

de vorba cu robert iosub

stiri neamt tv

autoritatile la raport

retrocedarea luminii

romania incotro

Oameni de succes

portia de cunoastere

vocea strazii

vocea strazii