514 ani de istorie la Curtea Domneasca din Piatra Neamt – Constructia Bisericii Sf. Ioan Botezatorul

0

Pe 15 iulie 1497 s-a pus piatra de temelie a Bisericii “Sf. Ioan  Botezatorul” din cadrul Curtii Domnesti a lui Stefan cel Mare de la Piatra Neamt. Istoria Curtii Domnesti este mult mai veche insa, deoarece aceasta a fost construita de voievod inca din anul 1468, avand un rol administrativ pentru aceasta zona a Moldovei. Data construirii Bisericii rezulta si din pisanie “Binecinstitorul şi de Hristos iubitorul Io Ştefan voievod, a început şi a zidit şi a săvârşit acest hram în numele Naşterii cinstitului şi slăvitului prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul, întru rugă sieşi şi doamnei sale Maria şi prea iubitului lor fiu Bogdan voievod, care a început a se zidi în anul 7005 (1497) iulie 15 şi s-a săvârşit în anul 7006 (1498) iar al domniei sale al 40 şi doilea curgător, luna noiembrie, 11 zile.”


Urmele impunatoare ale vechii curti constau in Biserica si in Turnul-Clopotnita, un ansamblu arhitectural impresionant in care s-au scris secole de istorie. Desigur, nu trebuie sa pierdem din vedere faptul ca se mai pastreaza o parte din beciuri si portiuni din zidul de incinta. Perioada de “glorie” a Curtii Domnesti” a durat pana dupa domnia lui Vasile Lupu, deci pana in secolul al XIX-lea, cand, in 1893 s-a pus piatra de temelie a Liceului “Petru Rares”.

Ansamblul arhitectural al Curtii Domnesti prezinta caracteristicile stilului moldovenesc si se poate lauda ca fiind pastrator al unei valoroase colectii patrimoniale, veche de cateva secole: candelabre, sfinte icoane, potire, carti vechi. Turnul a fost ridicat in 1499, fiind o constructie din piatra sustinuta de contraforturi si avand o pozitie strategica ce permitea supravegherea luncii Bistritei si cailor de acces catre Cetatea Neamtului si Roman. In Turnul-Clopotnita al Bisericii „Sf. Ioan“ – Domnesc din Piatra Neamţ, a locuit timp 26 de ani mosul Gheorghe Lazar, modelul adevaratului pelerin roman. Prin modul sau de viata, el reprezinta un exemplu unic in viata duhovniceasca a Bisericii noastre din ultimul secol.

La începutul secolului al XIX-lea, Crupenschi Poloboc cumpără de la obştea târgului chiar locul Curţii Domneşti, construindu-şi aici o locuinţă impresionantă, fapt ce a afectat rămăşiţele vechii curţi. Ridicarea actualului local al Colegiului „Petru Rareş” şi construirea străzii „Ştefan cel Mare” au definitivat acţiunea de distrugere a ceea ce mai rămăsese din fosta Curte Domnească. Colecţia muzeală „Curtea Domnească” a fost inclusă în circuitul expoziţional al Complexului Muzeal Judeţean Neamţ în anul 1986.

Curtea Domneasca, si mai ales Biserica si Turnul-Clopotnita, reprezinta un simbol al orasului de la poalele Pietricicai. Un simbol pe cale de disparitie, atat timp cat urmasii lui Stefan cel Mare incep sa nu mai pretuiasca istoria, valorile trecutului si respectul pentru stramosi.

Emilian Zaharia

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate