29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

0

ziua-inimii

Începând cu anul 2000, în  data de 29 septembrie, este marcată  Ziua Mondială a Inimii, organizată la nivel internaţional de Federaţia Mondială a Inimii şi sub patronajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a UNESCO. 

În lume, bolile cardiovasculare (cardiopatiile şi AVC-urile) fac, în fiecare an, peste 17 milioane de victime, reprezentând prima cauză de mortalitate.
Mulţi dintre noi ignoră adesea faptul că stilul de viaţă şi antecedentele noastre familiale ne pot expune riscului îmbolnăvirii.
Bolile cardiovasculare pot să fie determinate de către o serie de factori de risc, unii nemodificabili, alţii, putând fi influenţaţi de stilul nostru de viaţă.

Factorii de risc neinfluenţabili sunt :

– vârsta – după vârsta de 55 de ani, factorii de risc acumulaţi şi dezvoltaţi de către o persoană pe parcursul vieţii se dublează la fiecare 10 ani
– antecedentele familiale – dacă unul dintre părinţi, sau un frate/soră a suferit de o afecţiune coronariană sau AVC înainte de vârsta de 65 de ani pentru femei şi de 55 de ani pentru bărbaţi, riscul de îmbolnăvire prin aceste afecţiuni creşte
– sexul – referitor la AVC –uri, riscul îmbolnăvirii este egal între femei şi bărbaţi; pentru restul bolilor cardiovasculare,bărbaţii sunt mai expuşi îmbolnăvirii decât femeile aflate înainte de menopauză, iar după instalarea menopauzei, riscul devine egal cu al bărbaţilor.

Conform Federaţiei Internaţionale a Inimii, aproximativ 80% din decesele premature datorate bolilor cardiovasculare ar putea fi evitate prin controlul următorilor factori de risc (modificabili) :

  • fumatul
  • alimentaţia nesănătoasă (bogată în dulciuri şi grăsimi, săracă în legume şi fructe)
  • hipertensiunea arterială
  •  valori crescute ale colesterolului şi trigliceridelor
  • obezitatea
  • sedentarismul (insuficienta/lipsa mişcării)

Cercetările din ultimii ani au identificat stresul ocupaţional ca una dintre principalele cauze ale apariţiei sau agravării unor boli cardiovasculare. Tensiunea psihologică la locul de muncă (care la rândul ei generează hipertensiune arterială), intensă şi pe temen lung, duce la activarea sistemului nervos autonom simpatic de durată, care la rândul ei provoacă apariţia şi, în timp, agravarea sindromului metabolic – obezitate, hiperglicemie, hiperinsulinemie şi un profil crescut al lipidelor din sânge (colesterol şi trigliceride).

Potrivit unei informări a Societății Române de Cardiologie din februarie 2016, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces a populației din România, anual, 60% dintre decese având drept cauză aceste boli

România este, alături de Bulgaria, țara cu cea mai redusă speranță de viață din Comunitatea Europeană. Având în vedere aceste statistici, Societatea Română de Cardiologie și-a stabilit, pentru intervalul 2015-2017, o strategie de tip ”Cardiologie aplicată”, al cărei scop este reducerea incidenței bolilor cardiovasculare în România cu 20%, în intervalul dintre anii 2020-2025, menționează Agerpres. 

În România se mai aniversează o zi dedicată inimii, în luna mai — Ziua națională a inimii.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate