28 septembrie – Ziua mondială de luptă împotriva rabiei

0

Ziua mondială de luptă împotriva rabiei este marcată anual la 28 septembrie, ca urmare a deciziei Alianței Mondiale pentru Controlul Rabiei.logo-ziua-mondiala-de-lupta-impotriva-rabiei
Scopul este acela de a sensibiliza populaţia despre riscul de îmbolnăvire şi de a informa asupra modului de prevenire şi a modalităţilor prin care cetăţenii şi instituţiile pot ajuta la eliminarea principalelor surse de rabie la nivel mondial.
Rabia este o zoonoză (boală infecțioasă sau parazitară la animale, transmisibilă omului) cauzată de un virus neurotrop din genul Lyssaviridae (familia Rhabdoviridae) și care atacă sistemul nervos. Virusul este secretat în salivă şi se transmite în mod obişnuit la animale şi om prin muşcătura unui animal infectat. Mai puţin obişnuit, rabia poate fi transmisă atunci când saliva unui animal turbat vine în contact cu răni deschise ale pielii sau cu ochii, nasul sau gura unei persoane sau ale unui animal. Clinic, se manifestă ca encefalomielită acută şi, odată ce apar simptomele vizibile ale bolii, rabia este aproape întotdeauna fatală.

La nivel mondial, aproximativ 55.000 de oameni mor anual, mai ales în Africa şi Asia (în medie o persoană la fiecare 10 minute, majoritatea fiind copii, din zone geografice izolate şi paupere), ceea ce menţine rabia ca principală zoonoză la nivel mondial, ceea ce impune menținerea ei în atenția sănătății publice.

Rabia este o boală care poate fi 100% prevenită prin informarea și educarea proprietarilor și vaccinarea animalelor.

În scopul prevenirii infectării cu rabie, specialiștii din sănătate publică recomandă populaţiei să respecte următoarele comportamente:

  • Vaccinaţi animalele de companie, precum şi celelalte animale care vin în contact permanent cu omul împotriva rabiei.
  • Nu lăsaţi să hoinărească liber şi trebuie supravegheate animalele, atunci când sunt afară.
  • Animalele sălbatice nu trebuie ţinute niciodată pe post de animale de companie.

În România, A.N.S.V.S.A. este autoritatea statului cu cea mai mare implicare în eradicarea rabiei, care elaborează anual Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului. În cadrul acestuia este inclus și Programul de monitorizare, control și eradicare a rabiei, care beneficiază de cofinanțare din partea Comisiei Europene.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate