25 mai – A treia aflare a Capului Sf. Ioan Botezatorul

0

Sf. Ioan Botezatorul este unul dintre cele mai importante personaje biblice. Pe 25 mai, Biserica Ortodoxa praznuieste cea de-a treia aflare a Capului Sf. Ioan Botezatorul. Este binecunoscut pasajul biblic care relateaza momentul in care Irod, aflat sub farmecele fiicei sale vitrege, Salomeea, a cedat la dorinta acesteia de a-i taia capul celui care si-a exprimat nemultumirea fata de relatia neortodoxa dintre Irod si sotia fratelui sau, Irodiada. Daca trupul lui Ioan a fost ingropat de ucenicii sai, capul sau a avut un drum aparte. Care este acesta, am aflat de la parintele profesor Stefan Oprea, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Sfintii Imparati Constantin si Elena” din Piatra Neamt:El a fost pierdut si descoperit de trei ori. Prima si cea de a doua aflare a cinstitului cap al Sf. Ioan Botezatorul le praznuim, in fiecare an, la 24 februarie, si aceste aflari au avut loc la Ierusalim, respectiv la Emesa – Siria. Ziua de 25 mai puncteaza cea de a treia si ultima aflare a capului Sf. Ioan Botezatorul, ce s-a intamplat in vremea patriarhului Ignatie al Constantinopolului, pe la anul 860. In vremea trista a Cruciadelor, cand apusenii au navalit peste Constantinopol, in anul 1204, au luat si capul Sf. Ioan Botezatorul, pe care l-au dus in Apus”.

Prorocul Ioan Botezatorul mai este numit si Inaintemergatorul, deoarece acesta anunta venirea lui Hristos. Ioan Botezatorul este cel care a infaptuit Botezul Domnului, fiind unul dintre cei mai venerati sfinti ai Bisericii Ortodoxe. Ioan este var cu Iisus, si, conform Evangheliei, s-a nascut cu 6 luni inaintea Mantuitorului, fiind fiul lui Zaharia si al Elisabetei. Un fragment din Biblie aminteste momentul in care Zaharia a ramas mut, deoarece nu a crezut profetia facuta de un inger care ii vestea ca va avea un fiu. Ioan a dus o viata austera si obisnuia sa tina predici multimii. Esenta cuvintelor sale este legata de importanta pocaintei si intoarcerea de la pornirile egoiste. Acesta condamna vehement modul de viata al saducheilor si fariseilor si, prin felul sau de a vorbi aduna oameni din mai multe tinuturi pentru a-I boteza in Iordan. Mai este numit si “Ingerul din pustie”, fiind uneori reprezentat in icoane cu aripi.

Desi in calendar sarbatoarea este insemnata cu cruce neagra, deci, de regula, nu se savarseste Sf. Liturghie in aceasta zi, a treia aflare a Capului Sf. Ioan Botezatorul este un moment important pentru Biserica Ortodoxa, deoarece aminteste de unul dintre cei mai importati proroci ai crestinismului.

Ilona Popescu

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate