Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
marți 17 iulie 2018
 • :
 • :

13 octombrie – Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor

Potrivit Rezoluţiei 64/200 din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, 13 octombrie este Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor. Anul acesta tematica zilei este „HOME SAFE HOME”.

13 octombrie – Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor reprezintă o oportunitate pentru promovarea unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene.

În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ,  în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Neamţ, şi-a propus să reamintească elevilor regulile de comportare şi măsurile de protecţie, pe timpul şi imediat după producerea unui cutremur, prin organizarea unui exerciţiu la nivelul unităţilor de învăţământ din judeţul Neamţ.

SCENARIUL EXERCIŢIULUI prevede următoarele: În data de 13.10.2017 ora 09.45, în zona VRANCEI s-a produs un cutremur de pământ cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter şi o durată de 20 secunde, care s-a manifestat în zona de NE a Moldovei cu intensităţi de 6,8 – 7,2 pe scara MSK. În judeţul Neamţ, efectele cutremurului au produs avarierea unor clădiri, a reţelelor electrice, de gaze naturale şi de telefonie.

Exerciţiul se va desfăşura pe 13 octombrie 2017, începând cu ora 09:45, prin introducerea semnalului „Alarmă la dezastre” (5 sunete cu durata de 16 secunde, la intervale de 10 secunde), iar pe parcursul celor 15 minute, personalul didactic, cel auxiliar şi elevii de la toate unităţile de învăţământ din judeţ vor recapitula regulile de comportare în caz de cutremur, scenariul presupunând că ora introducerii semnalului de alarmare este ora producerii cutremurului de pământ. Cu această ocazie va fi verificată şi funcţionarea sistemului de alarmare din judeţ, precum şi audibilitatea semnalelor transmise.

Activitatea va fi monitorizată de cadre militare de la ISU Neamţ şi de personal al serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, încheindu-se la introducerea semnalului „Încetarea alarmei” (un sunet continuu cu durata de 2 minute).

De asemenea, ISU Neamț propune operatorilor economici din judeţ să se implice în activitatea de reducere a riscului dezastrelor prin participarea la exerciţiul de alarmare publică ce va avea loc în data de 13 octombrie 2017, începând cu ora 09:45.
2 comentarii la “13 octombrie – Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor

 1. marius

  La simulari suntem cei mai buni, toate ies perfect. Cand e pe bune… pauza. Ca in politica: in opozitie toata lumea stie ce are de facut(programe de guvernare, guverne din umbra, simulari de masuri economice…. ) dar cand e pe bune…. pauza. Tot respectul pt cei de la ISU dar cand constrang autoritatile care le sunt sefi la varf sa consolideze cladirile publice cu risc seismic?

  Raspunde
 2. XX

  Daca organizarea va fi ca la cele de saptamina trecuta si acum vreo luna cind pe toate posturile tv ni se spunea ca in toata tara urla sirenele pentru exercitiu iar la noi liniste de mormint……..

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *