Simpozion dedicat Marii Uniri, la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Piatra-Neamţ

2

În cadrul Muzeului de Istorie și Arheologie a avut loc vineri, 27 noiembrie, Simpozionul „1 Decembrie 1918-Marea Unire”.
Evenimentul  a prilejuit o serie de comunicări care au avut ca scop rememorarea zilei de 1 decembrie, Ziua Națională a României. La organizarea acestei manifestări au contribuit  Complexul Muzeal Neamţ, Fundaţia Cultural Ştinţifică Constantin Mătase, Garnizoana Piatra-Neamţ, Cercul Militar Piatra-Neamţ, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere-filiala Neamţ şi Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”-filiala Neamţ.
Startul comunicărilor  a fost dat de col.(r) Vasile Murariu, preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria” care a făcut vorbire despre „Armata și Marea Unire”.
Trăiesc cu emoție această sărbătoare a poporului român, sărbătoare de suflet și simțire românească și de aceea vreau să vă reamintesc deviza noastră, a Asociatiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” :”Neamul devine etern prin cultul eroilor”, nu o spun eu, ci marele istoric Nicolae Iorga. Nouă nu ne rămâne decât să menținem mereu trează candela recunoştinţei și aprecierii celor care cu sângele lor vărsat au consfinţit pagina de istorie a neamului românesc, şi mă refer aici la Marea Sărbătoare de la 1 decembrie 1918, a declarat col.(r) Vasile Murariu
Evenimentul a fost continuat de prof. dr Mihai Şurubaru care a amintit publicului prezent de „Contribuţia învăţătorilor nemţeni la Marea Unire„. Informaţiile primite au fost deosebit de interesante şi au dezvăluit publicului prezent  implicarea pe care învăţătorii, institutorii nemţeni au avut-o în Primul Război Mondial. „Aceşti învăţători care au luptat în Primul Război Mondial au oferit poate cea mai frumoasă lecţie de istorie copiilor. De asemenea, suplinitorii (preoţi, soţii), au îndeplinit cu cinste sarcinile învăţătorilor. Contribuţia acestor învăţători este înălţătoare şi dureroasă în acelaşi timp. Au luptat peste tot, au trecut în Transilvania, au luptat în munţi, în jurul Bucureştiului, iar la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz nu mai vorbim. Ministerul Învăţământului Public şi Cultelor a hotărât după război ca acestor oameni să li se ridice statui, dar nu erau bani şi s-a propus ca până la ridicarea monumentelor în fiecare şcoală să existe un colţ al eroului, unde o candelă să ardă veşnic acolo, a menţionat  prof.dr. Mihai Şurubaru.
Comunicări au mai susţinut prof. Gheorghe Radu- Aniversarea unui deceniu de la Marea Unire în fostul Judeţ Neamţ şi Prof. Dan Mihăilescu – Generalul Dumitru Coroamă – cavaler al ordinului Mihai Viteazul.
Manifestarea a a avut parte şi de un moment artistic susţinut de elevii clasei a III-a A, ai Şcolii Gimnaziale Nr. 2 din Piatra-Neamţ, îndrumaţi de înv. prof. Mary Claudia Luca).

De asemenea, reprezentanții Complexului Muzeal Județean au menţionat că Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ, Muzeul de Istorie Roman şi Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu-Neamţ vor avea program normal de vizitare (9:00-17:00), iar intrarea va fi gratuită.


.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. legio spune

    Si activistul PCR Murariu a vorbit in continuare despre ,,contributia ” tov Ceausescu la infaptuirea unirii de la Alba Iulia ? Cum dracu se gasesc numai fostii activistii PCR sa iasa ca paduchii in frunte? Ce fata de ,,inteligent ” are acest Morariu, unde esti tu Tepes doamne dar nu Tepes ala care a fost director la CFS, ca si acela a fost activist PCR.

  2. Tytty spune

    la multi ani Romania si noi pe langa ea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate