Tutunul şi sănătatea pielii

0

Fumatul afectează  aproape fiecare organ din corp. Dacă majoritatea oamenilor asociază fumatul cu cancerul pulmonar, accidente vasculare cerebrale şefectele_tutunului_asupra_sanatatii_pieliii bolile de inimă, puţini cunosc efectele fumatului asupra celui mai mare organ – pielea.

Spre deosebire de deteriorare inimii sau a plămânilor , efectele asupra pielii sunt vizibile la exterior, astfel oamenii le pot vedea cu uşurinţă.

Îmbătrânirea prematură a pielii

Legătura dintre fumat și apariţia ridurilor este cunoscută de mult timp. Fumatul este un factor de risc major pentru dezvoltarea ridurilor, iar femeile par a fi mai sensibile la acest lucru, decât bărbaţii. De obicei, acest lucru se manifestă prin liniile fine din jurul ochilor („laba gâştei) și a gurii (liniile fumătorilor), mult mai devreme decât la cei care nu fumează. În afară de ridare precoce, fumătorii mai prezintă următoarele caracteristici:  subțiere pielii, pletora (roșeață facială) şi proeminența contururilor osoase subiacente ale feței.

Fumatul  întârzie vindecarea  rănilor

Există un număr mare de studii care demonstrează că  fumatul  întârzie vindecarea rănilor, că există un risc mai mare de  infectare a rănilor,  de necroză (moartea ţesutului), și formarea cheagurilor de sânge.

Motivele pentru care fumatul întârzie vindecarea rănilor sunt multiple

Nicotina provoacă vasoconstricție și o scădere de 30-40% a fluidităţii sângelui imediat după inhalarea fumului de țigară. Acest lucru duce la o scădere a oxigenului  si al elementelor nutritive necesare pentru regenerarea pielii.
Nicotina face ca anumite celule sanguine (trombocite)  să devină mai „lipicioase” şi să ducă la formarea de cheaguri mici  de sânge.  Aceste cheaguri  pot bloca vasele de sânge făcând ca  ţesutul rănii să nu mai fie oxigenat.
De asemenea, tutunul inhibă activitatea celulelor cunoscute sub numele de fibroblaste şi  care sunt responsabile pentru producerea de colagen. Sinteza de colagen este redusă şi poate duce la modificări ireversibile în timpul vindecării rănilor.

Fumatul şi cancerul  de piele

Fumătorii au un risc mai mare de a dezvolta un tip de cancer de piele cunoscut sub numele de carcinom cu celule scuamoase (SCC). Acest tip de cancer poate fi dezvoltat  şi de persoanele care fumează doar câteva ţigări pe zi. Se crede că tutunul acționează pentru a suprima sistemul imunitar permiţând celulelor canceroase să nu fie recunoscute. În timp ce SCC este tratat cu ușurință dacă este găsit devreme, însă  are potențialul de a fi metastazat (sau extins), în alte părţi ale corpului şi poate pune viaţa în pericol.

Afecțiunile pielii, favorizate de fumat

Psoriazisul este o tulburare inflamatorie reprezentată printr-o piele foarte uscată a scalpului şi a  corpului. Fumătorii,  comparativ cu nefumătorii,  au un risc mai mare  de a dezvolta această afecţiune. Nicotina afectează în mod direct sistemul imunitar, declanșând boala la acele persoane care au deja o tendință pentru a dezvolta această condiție medicală. O altă afecţiune a pielii, lupusul cutanat, este întreţinută si mult mai bine dezvoltată la persoanele care fumează.

O altă afecţiune a pielii favorizată de fumat este hidradenita supurativă. Hidradenita este o afecţiune cronica a pielii, manifestată prin blocarea şi inflamarea glandelor sudoripare apocrine din zona axială, a organelor genitale, a anusului sau a mamelonului. Medicii specialisti avertizează asupra faptului ca fumatul are o contribuţie majoră în ceea ce priveste declanşarea acestei boli datorită faptului că substanţele nocive regăsite în compoziţia ţigărilor împiedică funcţionarea normală a glandelor sudoripare.

Pielea isi va reveni cu siguranţă, doar dacă se renunţă la fumat. Culoarea cenuşie va dispărea, hidrarea se va ameliora, epidermul va fi mai strălucitor, iar riscul de a dezvolta  cancer  scade simţitor.

 

 

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate