10 sfaturi pentru a nu fi victima infracțiunilor stradale

1

În completarea informațiilor valoroase  de pe site-ul Politia Romana – www.politiaromana.ro (vezi în special: Furturi din buzunare), şi în scopul evitării de a deveni victime ale infracțiunilor stradale, vă mai recomandăm adoptarea următorului set de măsuri practice :

1. Orice infractor, cu excepția bolnavilor psihic şi a unora dintre bețivi, îşi alege victima, pe baza unui anumit profil psihologic.

Astfel, de regulă drept victime cad persoane slabe fizic şi psihic, neglijente, neatente, nesigure de sine, cu un mers încet sau în staționare, neînsoțite, de condiție socială medie, etc.

Prin urmare, recomandăm:
– o atitudine fermă, hotărâtă,
– privire directă, atenție la contextul în care vă aflați în fiecare moment,
– deplasarea împreună cu o altă persoană, sau alte persoane, cunoscute şi de incredere,
– mers rapid şi ferm,
– măsuri speciale de securizare fizică sau patrimonială.

2. Când efectuați o plată cu bani (cash), scoateți din portofel sau buzunar o sumă apropiată de cea a totalului cumpărăturilor, nu afişați tot teancul de bani pe care-l aveți asupra dvs.

Când plecați de acasă, amplasați-vă diverse sume, în mai multe locuri, pentru rapiditatea operațiunilor de plată.

3. NU dați bani cerşetorilor, pentru a nu încuraja înmulțirea acestora.
Cei care-i „plantează” în locuri strategice din oraş cunosc puterea argumentelor emoționale, amplasând bătrâni neajutorați, femei sau fete cu copii mici în brațe, etc, astfel încât dumneavoastră să vă faceți milă şi să contribuiți cu diverse sume care, la final de zi, ajung în mâinile interlopilor.

4. Fiți atenți la minorii şi adulții cerşetori, pentru că aceştia sunt de regulă doar hoți sau tâlhari „sub acoperire”, fixați-i cu privirea, nu vă lăsați intimidați de poveştile spuse de ei, menite a vă impresiona şi a le oferi bani.

Nu vă opriți şi nu stați de vorbă cu ei. Orice veți spune, va fi folosit în favoarea lor.
Dacă vreți să faceți o faptă bună, donați către SMURD sau alte instituții care-şi fac datoria, ajutați căminele de bătrâni, bolnavii din spital, sau, chiar pe tinerii sau familiile sărace, dar care muncesc.

Încurajați munca, nu cerşetoria şi leneveala.

5. Evitați să mergeți singuri, pe o stradă sau într-o zonă necirculată şi evitați zonele periculoase sau dubioase. Puteți deveni uşor victima unei infracțiuni.

Deplasați-vă pe străzile principale, şi evaluați mereu traseul din perspectiva securității.

6. Fiți prudent, dar nu paranoic. Frica vă va fi uşor depistată de către ochiul „format” al potențialilor infractori.

În schimb, fiți calmi, şi dovediți că stăpâniți ferm situația, şi că vă aflați în avantaj.

7. În cazul în care totuşi sunteți victima unei infracțiuni, comunicați clar celorlalți oameni, din apropiere, faptul, pentru a vă ajuta eventual la prinderea infractorului, pentru a-l preda apoi poliției. Apelați rapid şi cu încredere numărul unic de urgențe 112 sau numărul de telefon al poliției municipiului Piatra Neamț, pentru ca aceasta să ia măsurile necesare.

8. Nu fiți indiferenți la cazurile de infracțiuni la care sunteți martori. Infractorii, care acționează de regulă în grup bine organizat, cunosc teama generală a oamenilor, şi profită de lipsa spiritului civic al majorității cetățenilor. Faceți tot ce vă stă în putință pentru a preveni şi combate infracționalitatea de orice fel.

9. Faceți presiuni asupra factorilor de decizie, conducătorilor de instituții publice, astfel încât aceştia să-şi facă datoria pentru care îi plătim, şi să elaboreze şi să implementeze măsuri de prevenire şi combatere a infracționalității, şi asigurarea liniştii şi ordinii publice în tot oraşul.

Este nevoie de responsabilitatea şi responsabilizarea fiecărui actor social, pentru ca situația să nu scape de sub control.

Priviți de exemplu, cazul recent al refugiaților care au invadat în ultimele luni Europa. Deîndată ce aceştia au început să comită infracțiuni, societatea civilă a reacționat, luând naştere şi amplificându-se rapid mişcări radicale, sentimente şi practici rasiste şi xenofobe.

Umanitatea nu are nevoie de noi „Hitler-i”.
De aceea, trebuie mai degrabă prevenite problemele, decât combătute.

10. În cazul în care vă permiteți şi considerați necesar, cumpărați-vă un mijloc de autoapărare – electroşoc, spray lacrimogen, etc. Totuşi, înțelegeți limitările şi dezavantajele fiecăruia – presupun o bună mânuire, riscați să fiți atacați pe viitor (infractorii au o memorie excelentă), în cazul spray-ului vântul poate bătea spre dvs sau în orice altă direcție decât cea a infractorului, riscul de a fi atacat de „ajutoarele” acestuia (după cum am amintit anterior, rareori acționează „pe cont propriu”), şamd.

strada

D. D.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Privitor spune

    Mai sigura decat prezentarea de mai sus ar fi prezenta permanenta in strada (si pe fiecare strada) a oamenilor legii – oricum birourile is mult prea prafuite si anoste.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate